"Ik ben een echte Brabander"

"Mijn naam is Jan en ik ben een echte Brabander van 59 jaar. Ik ben een van de 3 zonen in ons gezin. Vader was molenaar in een naburig dorp en moeder was een zorgzame, lieve vrouw. Nadat er te weinig aanbod was van te malen granen is vader in de metaalbewerking terechtgekomen en was ook bij hem alcohol altijd een probleem. Al op jonge leeftijd ben ik een van mijn broers verloren als gevolg van een verkeersongeluk. Na mijn middelbare school ben ik in Arnhem 'Bosbouw en Cultuur' gaan studeren. Aansluitend ben ik gaan werken als ingenieur bij Heidemij. Na enige jaren ben ik terechtgekomen bij een grote wegenbouwer als projectleider. In die tijd ben ik getrouwd en kregen wij een zoon en dochter. Na een aantal jaren ging de relatie steeds moeilijker en kwam het tot een scheiding. Mijn ex-vrouw bleef voor de kinderen zorgen en heeft dit altijd goed gedaan.

Ik was altijd actief in het verenigingsleven en handboogschieten was mijn grote passie. Ik ben zelfs Nederlands kampioen geweest. Het wandelen in de natuur en het lezen over bomen en planten heeft wel altijd mijn interesse gehad.

Jan Schellings

Nadat ik meer ben gaan drinken en mijn zelfzorg te wensen overliet ben ik verder in een isolement geraakt waardoor ik mijn werk verloor en uiteindelijk mijn woning heb moeten opgeven omdat er toch gevaarlijke en onwenselijke situaties ontstonden. Sinds 2003 woon ik in Opvanghuis Berlicum, de beschermde woonvorm heeft mij zeker goed gedaan.  Ik voel me lichamelijk beter en heb goed contact met andere bewoners. Veel zaken waar ik doorgaans geen aandacht aan besteedde worden nu samen met mij opgepakt en fijn is dat ik hier zelf de regie in heb.

Het wonen in het buitengebied is voor mij al helemaal geen probleem. Wandelen is mijn hobby en ik ervaar de afstand naar het centrum van het dorp niet als een probleem. Vooral  de rust en de structuur doen mij erg goed. Ik hoop dat ik hier nog langere tijd mag verblijven omdat het zelfstandig leven teveel van mij vraagt en dat ik dan zeker weer zal terugvallen."